Antal producerade ljudböcker: 317

Sektioner

Gå till innehållet. | Gå till navigation

"Pastor Janssons" MP3-skola (del 1)

Att konvertera, komprimera och paketera en ljudinspelning till en MP3-fil kan göras på många olika sätt. I tre delar ska vi försöka redan ut begreppen och berätta vad man bör tänka på när man gör en ljudbok i MP3-format. Ps. Vi lovar att inte bli för tekniska eller fanatiska i ämnet ;-)

DEL 1

 

Historik och nyttig information

 

Det tyska företaget Fraunhofer äger patentet på tekniken bakom MP3. Detta innebär att alla som tillverkar MP3-spelare av något slag, måste betala en licensavgift till Fraunhofer. Instruktionen för hur komprimeringen ska utföras av en ljudfil utvecklades från början vid universitetet i Hannover 1991.

 

Grundidén var att få digitala ljudfiler att krympa i storlek. Beroende på hur mycket ljudinformation man tar bort från ljudfilerna, så påverkas storleken på den nya MP3-filen och ljudkvalitén. All komprimering av ljud till MP3, innebär en ljudförlust.

 

En del ljudinformation försvinner alltså när ljudet komprimeras till MP3. Därför är det viktigt att den ursprungliga ljudfilen är av så bra kvalité som möjligt, annars kan det låta illa om MP3-filen. Ungefär som när man gör en kopia på en bild i en kopieringsmaskin – bra bild ger en bra kopia, en dålig bild ger en ännu sämre kopia. Men det går att komprimera ljud till MP3, utan hörbar skillnad mellan ursprungsmaterialet och MP3-filen.

 

MP3-filer har dessutom möjlighet att lagra metadata, dvs. information om vad MP3-filen innehåller. Dessa metadata kallas ID3-taggar.

 

Taggarna är viktiga för både funktionen - så att ljudfilerna spelas i rätt ordning och för utseendet, som tex. omslagsbilder.

 

I den första versionen av ID3-taggar ryms enbart Titel, Artist, Album, År, Kommentar och Spårnummer. Ursäkta de musikorienterade termerna, men MP3 är från början avsett för musik.

 

I den senaste versionen finns givetvis all information som ovan, men också en stor mängd andra fält och möjlighet att bifoga bilder (omslagsbilder, porträtt, illustrationer etc) och textfiler.

 

 

Snart kommer del 2. Vi ses!

Dokumentåtgärder