Antal producerade ljudböcker: 317

Sektioner

Gå till innehållet. | Gå till navigation

"Pastor Janssons" MP3-skola (del 3)

Här kommer tredje och sista delen om ljudböcker i MP3. Har du mer frågor i ämnet är du naturligtvis välkommen att höra av dig!


                                        ”PASTOR JANSSONS” MP3-SKOLA

DEL 3

Ljudböcker på MP3

Från en lite trög start, ges numer fler och fler ljudböcker ut i MP3-format. De kan laddas ner på nätet, köpas som MP3-CD, fås på minneskort, streamas i telefon mm.

 

Vattenmärkningen av MP3-filerna, framför allt på de nedladdningsbara, har minskat den illegala nedladdningen/piratkopieringen av kommersiella MP3-filer på nätet. Vattenmärkning är ett sätt att i ljudfilen ge information om vem som köpt MP3-filerna från början, så att en piratkopierare kan spåras.

Genom att köpa en färdig ljudbok i MP3-format slipper man som konsument att rippa, dvs. kopiera ner varje ljudboks-cd i sin dator och själv konvertera den till MP3. Dessutom kan man som konsument få metadata i form av bilder etc, om förlaget valt att lägga med sådant.

 

Hur bör en ljudbok i MP3-format låta och se ut?

En MP3-fil kan låta och se ut precis hur som helst och följer ingen dokumenterad standard, jämfört med den Philips skrev när CD-skivan introducerades. Därför finns det några frågetecken när man konverterar en ljudbok till MP3.

 

  • Hur mycket tål en ljudbok, med enbart en inspelad röst, att komprimeras utan att ljudet påverkas? Man ska ju trots allt orka lyssna på den i timmar. Ska man acceptera en ljudkvalité som är sämre än CD-versionen?

 

  • Hur taggar man MP3-filerna? Vad är ”Artist”, ”Album” ”Titel” osv. i ljudbokens värld? Kan man lägga till omslag, vem som läser, ISBN, översättare etc?

 

  • Hur ska MP3-filerna döpas, så att de flesta spelarna på marknaden kan sortera dem i rätt ordning? Får t.ex. hela titeln plats i spelarens display?

 

  • Vad kan man ge konsumenten i form av extramaterial; intervjuer, filmer, smakprov på andra ljudboksproduktioner, bilder etc?

 

Tack visat intresse! Hör gärna av dig med frågor och synpunkter.

Ha en riktigt skön helg!

 

Hälsar

 

”Pastor Jansson”

Visuellt Ljud

Lars.jansson@visuelltljud.se

08-644 48 07

Dokumentåtgärder